Vad är en vibrationsplatta?

Vad är en vibrationsplatta?

Du har säkert hört talas om vibrationsplattor och vibrationsträning och alla positiva effekter som folk har fått. Men kanske har du inte helt full koll på vad det är eftersom det fortfarande är ett ganska ovanligt redskap även om det dyker upp fler och fler vibrationsplattor både på gymmen och i hemmen.

En vibrationsplatta ser egentligen ut som en stor gammaldags våg. Den har en stor platta som man kan ligga, stå eller sitta på. Storleken och utseendet på plattan kan variera. Sedan har den någon form av handtag på ett stativ som man kan använda för att hålla balansen medan man tränar.

Historien om vibrationsplattan

Även om vibrationsplatta är ett relativt nytt begrepp för många av oss så har vibrationsträning funnits ända tiden 1960-talet. Det började i forna Sovjetunionen när ruska astronauter ville kunna träna när de befann sig i rymden. Detta gjorde att de började utveckla vibrationsträning eftersom det var en utmärkt träningsform att utföra när de var tyngdlösa.

Under 1970-talet utvecklades träningsformen ytterligare i östblocket då även proffsidrottare fick upp intresset för detta.

Det var inte förrän på 1990-talet som träningsmetoden introducerades för den stora massan. Det tog då inte lång tid innan metoden anammades av främst sjukgymnaster och rehabcenter eftersom det gav dem möjlighet att träna sina patienter mycket effektivare. I och med att metoden är så skonsam och effektiv så passar den de allra flesta patienterna oavsett ålder och skada.

Populariteten fortsätter att öka

Ju mer de positiva effekterna av vibrationsplattan har uppmärksammats så har den även blivit allt vanligare på gym, simhallar och i hemmen. Med en vibrationsplatta hemma så kan du enkelt med bara 10-20 minuter ett par dagar i veckan få en komplett workout. Du kan till och med träna med din kettlebell eller göra din rörlighetsträning på din foam-roller på vibrationsplattan för att ta din hemmaträning till en helt annan nivå.